Joy Mogensen – Hele Danmarks kirke- og kulturminister

Der har været mange skriverier om den nuværende socialdemokratiske kirke- og kulturminister Joy Mogensen. Hun blev hentet ind til posten efter den socialdemokratiske sejr ved valget i sommeren 2019, og siden da har hun delt vandene fra sin toppost i dansk politik.

Her kommer vi ind på både ministeren og personen Joy Mogensen, og du kommer til at lære hende lidt bedre at kende, hvis du ikke allerede har stiftet bekendtskab med den unge minister.

En kulturminister skal kunne favne bredt om den brede smag inden for kultur i den danske befolkning. Og der findes nok ikke nogen i Danmark, der har en bredere smag inden for musik, teater og kultur end netop Joy Mogensen. Hun har i mange år været helt tæt på både dansk- og udenlandsk kulturliv, og hun har gennem sin, dog indtil videre, korte tid som minister på området udvist stor interesse for, hvad der sker i det danske samfund, når det kommer til kulturlivet.

Joy Mogensen har i manges øjne gjort et fremragende stykke arbejde som landets kirke- og kulturminister indtil videre, og der er noget, der tyder på, at hun kommer til at sidde på posten i mange år endnu.

En baggrund som borgmester

Men hvad foretog Joy Mogensen sig egentlig, inden hun kom ind og blev en del af Folketinget som kirke- og kulturminister for Socialdemokratiet?

For Joy er politik ikke en ny ting. Hun har været en del af den verden i mange år, og før sin post som minister i Folketinget besad hun da også en stor politisk, men dog mere lokal, post i dansk politik som borgmester i Roskilde Kommune.

For Joy Mogensen lykkedes det at overtage embedet som borgmester allerede som 30-årig, efter at hun som 25-årig var blevet valgt ind i det lokale byråd. Dermed kan der ikke siges andet, end at Joy Mogensen har haft en lynkarriere inden for dansk politik, der hurtigt har budt på mange opture i både lokalpolitik, men også i toppen af Socialdemokratiet.

Det er begrænset, hvor meget højere Joy Mogensen kan komme i dansk politik. Men med den fart hun har lagt for dagen indtil videre, er der ikke noget, der tyder på, at hun kan stoppes lige foreløbigt. Mon Mette Frederiksen skal se sig over skulderen, næste gang der skal stemmes om formanden i Socialdemokratiet?

Hentet ind som kirke- og kulturminister

Joy Mogensen har altid haft en enorm interesse for kulturlivet – både herhjemme i Danmark, men også i udlandet, hvor hun har haft store kulturelle oplevelser, som har været med til at give ministeren et komplet og meget bredt favnende billede af, hvordan danskerne forholder sig til kulturen i dagligdagen.

Med en bachelor i bagagen inden for kultur- og sprogmødestudier, har hun også det faglige i orden, når der skal debatteres, vurderes og træffes beslutninger for det danske kulturliv.

Selvom Joy Mogensen endnu ikke har siddet på posten i meget mere end et enkelt år, har ministeren allerede været en del i medierne og inde over større sager, som har haft mediernes interesse og dækning. Men selvom en del af danskerne ikke har den store tiltro til Joy Mogensen som minister, tyder det dog trods alt stadig på, at hun har opbakning fra både sine egne vælgere samt sit bagland i Socialdemokratiet.

Der er nok ikke en eneste minister gennem tiden, der ikke har mødt en form for modstand fra oppositionen gennem tiden. Joy Mogensen har nok ikke fået meget mere på sit bord end sine forgængere – der har måske bare været mere mediedækning på netop Joy Mogensens sager i løbet af ministerens første år på posten.

Stort fokus på Joy Mogensen under Covid-19

En af de ting, der nok har haft størst indflydelse på Joy Mogensens tid som minister, og generelt nok bare for hele Folketinget, uanset hvilken ministerpost der så har været tale om, er Covid-19, som har ramt hele verden i 2020.

Covid-19 har haft en konsekvens for stort set alle brancher, lige fra hotel- og restauration til detail, service, turisme, produktion, handel og hvad der nu ellers er derude. Alle har været ramt af Corona, men særligt har de brancher været ramt, der har faciliteret forsamlinger af mennesker på mere end en håndfuld.

Der har været lukket ned overalt, og da kultur jo oftest opleves sammen med en masse andre mennesker, har kulturlivet især været hårdt ramt af de konsekvenser, som Covid-19 har taget med sig. Flere kulturinstitutioner har været nødt til at dreje nøglen om, fordi de ikke har kunne sælge billetter til deres forestillinger og arrangementer.

Kulturen lever af, at vi mennesker kan mødes og opleve alt fra koncerter og arrangementer til teaterstykker, biograffilm og stand-up. Når vi ikke må mødes, giver det utroligt hårde vilkår for lige netop den branche, der har kæmpet med næb og klør for at holde sig i live.

Og det har givet Joy Mogensen størstedelen af hendes tid i medierne, da hun især har haft noget at skulle have sagt, når det har drejet sig om løsninger for det danske kulturliv.

Bag om Joy Mogensen

Til slut vender vi også lige Joy Mogensen som person, så du kan lære hende lidt bedre at kende.

Joy er faktisk slet ikke født i Danmark, men hun kom derimod til verden i Toronto i Canada i 1980.

Foruden sin baggrund som medlem af byrådet og borgmester i Roskilde Kommune, har hun også haft konsulentstillinger hos både Rambøll og Teknologisk Institut.

Joy Mogensen har gennem sin barndom og ungdomsår haft en stor interesse i særligt klassisk musik, og hun har selv spillet klaver i mange år. Derudover har hun haft en interesse i spejderlivet, og naturligvis også været aktiv i politik fra en tidlig alder.

Selvom hun betegner sig selv som en poptøs, har hun gennem tiden også lært at sætte pris på alt fra hårdere rockmusik til opera.

Foruden kritikken under Covid-19, så kom Joy også i fokus i et interview, hvor hun blev spurgt til sin yndlingsmusik. Her nævnte hun, at hun som ung var stor tilhænger af Absolute Music 2 albummet.

Absolute Music var en kompilation af det mest populære popmusik for tiden. Derfor mente mange med interesser indenfor kulturlivet ikke at det var et passende svar for en kulturminister. Dog kan man argumentere for, at det nærmere beretter om en minister der ikke er prætentiøs og selvhøjtidelig. Dermed er det netop en kommentar der favner bredt, hvilket en minister skal kunne.

På spørgsmålet om hvor man kan købe Absolute Music 2, så må vi desværre give fortabt. CD’en blev udgivet i 1993 og vi kender ikke til steder hvor den kan købes længere. Til gengæld holder de i Sverige fortsat liv i Absolute Music, hvor de nu er nået til Absolute music 88…! Du kan desuden finde et overblik over sangene fra Absolute Music 2 hos Wikipedia. Dermed kan du selv søge efter sangene i din streamingtjeneste.

Som studerende har hun studeret på Roskilde Universitet, hvor hun, som tidligere nævnt, lykkedes at få en bachelor i kultur- og sprogmødestudier.

Efter Folketingsvalget i 2019 blev hun hentet ind fra sin post som borgmester i Roskilde Kommune til at varetage jobbet som kirke- og kulturminister.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.